"1965-2015: Fransa-Türkiye Göç Anlaşması'nın 50.Yılı" Etkinlikleri

1965-2015: FRANSA-TÜRKİYE GÖÇ ANLAŞMASI’NIN 50 YILI

Bu yıl, 8 Nisan 1965 tarihinde imzalanan Fransa-Türkiye arasındaki karşılıklı iş gücü anlaşmasının 50. yıldönümü. Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu (OFII), Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), Galatasaray Üniversitesi ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle 7-9 Nisan tarihlerinde bir dizi etkinlik düzenleniyor. Aşağıda Fransızca ve Türkçe programları bulabilirsiniz.

7 Nisan Salı, 19:00 – İstanbul Fransız Kültür Merkezi 

FİLM GÖSTERİMİ

« Annem ve babam » (105’, 2015)

(Film Türkçe’dir. Fransızca altyazı ile gösterilecektir.)

Filmin yönetmeni Müret İşitmez’in katılacağı gösterimin ardından bir soru-cevap bölümü olacaktır.

 

Fransa’daki Türk kökenli iki göçmenin, Gülperi et Hasan’ın hayat hikayelerini anlatan belgesel film, bu iki kişinin olağanüstü hikayelerinin çapraz bir portresini çiziyor.   

 

 

8 Nisan Çarşamba, 14:00 - 17:00 – İstanbul Fransız Kültür Merkezi 

KONFERANS
Sunumlar Türkçe ya da Fransızca yapılacaktır. Türkçe-Fransızca çift yönlü, eşzamanlı tercüme sağlanacaktır.

 

(14:00) Karşılama: Muriel DOMENACH (Fransa İstanbul Başkonsolosu), Didem DANIŞ (Galatasaray Üniversitesi), André GENTEUIL (Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu), Bérénice GULMANN (İstanbul Fransız Kültür Merkezi), Jean-François PÉROUSE (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü)

 

(14:15) 1. oturum: « Göç anlaşması, vize politikaları ve serbest dolaşım »

 

Moderatörler: Didem DANIŞ (Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi) ve Jean-François PÉROUSE (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü)

 

 (14:15) Muriel DOMENACH (Fransa İstanbul Başkonsolosu): « Yeni vize politikası »

 

(14:25) İsmail DEMİRYÜREK (T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı. Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı): « Türkiye'nin yurtdışındaki vatandaşlarına yönelik yeni politikası »

 

(14:35) André GENTEUIL (Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu Türkiye Delegasyonu Müdürü) : « Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu’nun Türkiye politikası »

 

(14:45-15:00) Tartışma

 

Kahve Molası (15:00-15:20)

 

(15:20) 2. oturum : « Avrupa’daki Türk topluluklarının dönüşümü ve gidişatı »

 

Moderatör: Verda İRTİŞ (Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi)

 

(15:20) Feyza AK AKYOL (Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi): « Türk kadınları anlatıyor:  Fransa’da kimlik arayışı »

 

(15h 35) Damla BAYRAKTAR AKSEL (Koç Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktora Öğrencisi): « Türkiye kökenliler ve Türkiye kökenlilerin Türk Devleti ile ilişkileri »

 

(15h 50) Elif AKSAZ (Sosyolog. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, doktora sonrası araştırmacı. CESSP-CSE-Avrupa Sosyoloji Merkezi Üyesi) : « Fransa’ya Türk göçü: Fransa’da ve Türkiye’de son 50 yıl boyunca gerçekleştirilmiş araştırma çalışmaları »

 

(16h 05) Ümit METİN (Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi [ACORT] Genel Koordinatörü: « Türkiye kökenliler ve Türkiye kökenlilerin Fransa’da cemiyetçilikle vatandaşlık arasındaki dernek etkinlikleri »

 

(16h 20)  Jülide YAŞAR (Tire [Trait d’Union] – İstanbul’daki Fransalı Türkler Oluşumu Başkanı): « Giderek artan ve belirginleşen bir olgu olarak Fransa’daki Türkiyeli göçmenlerin çocuklarının Türkiye’ye yerleşmesi »

 

(16h 35-17h 00) Tartışma

 

 

8 Nisan - 30 Nisan 2015 – İstanbul Fransız Kültür Merkezi & OFII

FOTOĞRAF SERGİSİ : « Demir Atanlar » - Ahmet Sel 

Açılış: 8 Nisan Çarşamba, 18:00 - İstanbul Fransız Kültür Merkezi 

 

Ahmet Sel’in fotoğrafları eşzamanlı olarak Fransız Kültür Merkezi ve OFII’de sergilenecektir. Önemli bir araştırma ve saha çalışmasının ürünü olan sergi, 40 portre aracılığıyla tüm Fransa’daki Türk göçünün karışık sosyal, mesleki ve coğrafi manzarasını izleyiciyle paylaşmaktadır. Fransa Ulusal Göçler Tarihi Kurumu’nun desteği ile ilk kez 2007 yılında Fransa’da Türkiye Mevsimi kapsamında açılan sergi daha sonra 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenmiştir.

 

"Fransa’ya 70’li yıllarda gittiler. Bazıları yasal yollardan, bazıları da sahte turist veya kaçak olarak... Yeni ve daha iyi bir yaşam için boydan boya Avrupa’yı aştılar. Biraz para biriktirelim, döneriz, dediler.  Eninde sonunda bir ev, bir traktör, bir otomobil parası...  Sonra yine memleket toprağı. Ama iş o kadar kolay değildi. Ne göçmenler, ne de onları ağırlayan ülke için. Yıllar geçti, göçmenler gönüllü sürgüne  alıştılar. (…) Onların çocukları, bu beklenmedik serüveni Fransa’da sürdürüyorlar." Ahmet Sel

 

1956 yılında İstanbul’da doğan fotoğrafçı Ahmet Sel Anadolu Ajansı Görsel Yyaın Yönetmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Sipa Press, Fédéphoto ve Agence Opale tarafından yayımlanan Ahmet Sel’in fotoğrafları Le Monde, Paris Match, Corriera della Serra, The New York Times gibi dergi ve gazetelerde yer aldı. Ahmet Sel, 1990-2000 yılları arasında Moskova’da La Cinque ve Arte televizyon kanallarının muhabiri olarak çalıştı, Sipa Press fotoğraf ajansının Moskova bürosunu yönetti. Fransa’ya dönüşünde Sipa Press Ajansı’nın genel yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2003 yılında Portre alanında  "Fujifilm Press Photo Award France" ödülünü, 2004 yılında ise Sözler ve Resimler alanında "The Gold Award of National Magazine Awards" ödülünü aldı.

 

9 Nisan Perşembe, 13:00-17:00 – Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA)

ÇALIŞTAY

« Fransa’ya Türk Göçü Üzerine Genç Araştırmacıların Çalışmaları »

 

Fransa ve Türkiye arasında 8 Nisan 1965 tarihinde imzalanmış işgücü anlaşmasının ellinci yılı vesilesiyle, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), Galatasaray Üniversitesi işbirliğiyle, 9 Nisan 2015 tarihinde, « Fransa’ya Türk Göçü Üzerine Genç Araştırmacıların Çalışmaları » başlıklı bir çalıştay düzenleyecektir. 

 

IFEA’da yarım gün sürecek çalıştay, Fransa’ya Türk Göçü konusunda çalışan, Fransa ve Türkiye’deki yükseköğretim ve araştırma kurumlarına kayıtlı doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Çalıştayın amacı, Fransa’ya Türk Göçü hakkında farklı disiplinlerin buluştuğu bir entelektüel paylaşım ve tartışma platformu oluşturmaktır.

 

Çalıştay katılımcıları, İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde (IFI) 8 Nisan 2015 tarihinde, IFEA, Galatasaray Üniversitesi, IFI ve Fransız Göç ve Entegrasyon Ofisi (OFII) işbirliğiyle düzenlenecek olan « 1965-2015: Fransa-Türkiye göç anlaşmasının 50 yılı » başlıklı konferansa davetlidir.

 

Bu çalıştay, IFEA’da, göç olgusunun geniş bir açıdan ele alınmasını destekleyen, « Göçler ve Yer Değişimleri » adlı araştırma biriminin (axe de recherche « Migrations et Mobilités ») çalışmaları kapsamında yer almaktadır. Çalıştayda gerçekleştirilecek Fransa’ya Türk göçü konusu odaklı sunumlar, Türkiye’yle ilgili farklı göç olguları üzerine çalışan araştırmacılar tarafından tartışılacaktır.

 

Sunum dilleri Fransızca ve Türkçe olan çalıştayda yerler sınırlı sayıdadır. Katılım ücretsiz olmakla birlikte kayıt zorunludur, çalıştaya dinleyici olarak katılmak isteyenlerin 5 Nisan 2015 tarihinden önce amimo.ifea@gmail.com  adresine yazmaları gerekmektedir.

 

Bilim ve organizasyon komitesi

Hafsa Afailal (Rovira i Virgil Üniversitesi/Galatasaray Üniversitesi/IFEA-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Elif Aksaz (IFEA-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Armand Aupiais-L’homme (Paris 7 Üniversitesi-URMIS/IFEA-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Sandrine Bertaux (IFEA-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Kristen Biehl (Oxford Üniversitesi-COMPAS/IFEA-İstanbul Şehir Gözlem Merkezi- Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Adeline Braux (IFEA-Kafkasya Gözlem Merkezi-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Didem Danış (Galatasaray Üniversitesi/ IFEA-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi)

Clémence Scalbert-Yücel (IFEA-Güncel Çalışmalar araştırma birimi)

 

Program:

 

(13:00) Açılış: IFEA-Göçler ve Yer Değişimleri araştırma birimi üyeleri tarafından açılış konuşması 

 

(13:10) Alisait YİLKİN (Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Doktora Öğrencisi) : « Avrupa’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının siyasi katılımı ve oy kullanmalarında belirleyici unsurlar »

(13:25) Tartışmacı: Didem DANIŞ (Galatasaray Üniversitesi/IFEA)

 

(13:35) Damla BAYRAKTAR AKSEL (Koç Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktora Öğrencisi): « Fransa’da yaşayan Türkiye kökenli kişilerin Türk Devleti’yle olan ilişkileri »

 

(13:50) Tartışmacı: Sandrine BERTAUX (IFEA)

 

(14:00) Ömer ERÇİN (İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi) : « Kamu sektöründeki yapısal dönüşüm karşısında Fransa’nın bütünleşme politikaları ve üçüncü kuşak Türkler: Fransız tipi bütünleşme politikaları zamanın ortaya çıkardığı bir dönüşüme mi ihtiyaç duyuyor? »

 

(14:15) Tartışmacı: Ayşem BİRİZ KARAÇAY (Koç Üniversitesi)

 

(14:25) Zeynep SİRETİOĞLU GİRGİN (Viyana Teknik Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Bölümü Doktora Öğrencisi): « Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı merceğinden Avrupa’daki iş pazarının değerlendirilmesi »

 

(14:40) Tartışmacı: Armand AUPIAIS-L’HOMME (Paris 7 Üniversitesi/IFEA)

 

Kahve Molası (14:50-15:15)

 

(15:15) Özlem AYKAN (Paris 7 Üniversitesi, URMIS Araştırma Merkezi, Sosyoloji ve Antropoloji Bölümü Doktora Öğrencisi) : « Türkiye kökenli göçmenlerde ve onların çocuklarında ayrımcılık algısı incelemesi »

 

(15:30) Tartışmacı: Hafsa AFAILAL (Rovira i Virgil Üniversitesi/Galatasaray Üniversitesi/IFEA)

 

(15:40) Zara SALZMANN (Paris 7 Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü « Göçler ve Etnik Gruplar Arası İlişkiler » birimi,  Yüksek Lisans Öğrencisi): « Türk-Fransız kimliği üzerinden ulusal kimliklerin inşasına bakış »

 

 (15:55) Tartışmacı: Adeline BRAUX (IFEA- Kafkasya Gözlem Merkezi)

 

(16:05) Corinne CHEVALLIER (Paris EHESS Siyasal Bilgiler Doktoru. Galatasaray Üniversitesi Fransızca Yabancı Dil Öğretmeni): « Sol görüşlü siyasi Türk mültecilerle Türkiye’den 80’li yıllarda ekonomik nedenlerle ayrılmış göçmenlerin Fransa’daki ilişkileri  »

 

(16:20) Tartışmacılar: Elif AKSAZ (CESSP-CSE, IFEA) ve Clémence SCALBERT-YÜCEL (IFEA)

 

(16:30-17:00) Son söz

 

 

 

AUTOUR DES 50 ANS DE L’ACCORD MIGRATOIRE FRANCO-TURC : 1965-2015 

 

À l’occasion du 50ème anniversaire de la signature d’un accord bilatéral de main-d’œuvre entre la France et la Turquie le 8 avril 1965, une série de manifestations est proposée avec le partenariat de l’Institut français d’études anatoliennes (IFEA), l’Office français de l'immigration et de l'intégration (OFII), l’Institut français Istanbul (IFI) et l’Université Galatasaray.

 

 

Le mardi 7 avril 2015, à 19h - Institut français d’Istanbul 

PROJECTION DE FILM 

« Ma mère et mon père (Annem ve babam) » (105’, 2015)

de Müret İşitmez, (le 7 avril 2015, à 19h, à l’IF-Istanbul)

(Le film est en turc. Il sera sous-titré en français.)

La projection du film sera suivie d’une discussion/débat avec Müret İşitmez, la réalisatrice du film.

 

Un documentaire qui raconte l'histoire de vie de deux immigrés d'origine turque, Gülperi et Hasan : un portrait croisé de deux êtres aux parcours extraordinaires.

 

 

Le mercredi 8 avril 2015, 14h-17h - Institut français d’Istanbul 

CONFÉRENCE-DÉBAT

(Les langues de communication seront le français et le turc. Une traduction simultanée sera proposée.)

 

(14h) Accueil : Muriel DOMENACH (Consule Générale de France à Istanbul), Didem DANIŞ (Université Galatasaray), André GENTEUIL (OFII), Bérénice GULMANN (IFI), Jean-François PÉROUSE (IFEA)

 

(14h 15) Session 1 : « Accord migratoire, politiques de visa et libre circulation »

 

Modérateurs : Didem DANIŞ (Sociologue. Maître de conférences à l’Université Galatasaray) et Jean-François PÉROUSE (Directeur de l’IFEA)

 

(14h 15) Muriel DOMENACH (Consule générale de France à Istanbul) : « La nouvelle politique de visa »

 

(14h 25) İsmail DEMİRYÜREK (Cabinet du Premier Ministre. Présidence des Turcs à l'Étranger et des Communautés Affiliées de la République de Turquie. Directeur de l’Unité des Citoyens Turcs à l’Étranger) : « La nouvelle politique de la Turquie en direction de ses émigrés »

 

(14h 35) André GENTEUIL  (Directeur de la Représentation de l’OFII en Turquie) : « La politique de l’OFII en Turquie »

 

(14h 45-15h) Débat

 

Pause Café (15h-15h 20)

 

(15h 20) Session 2 : « Transformations et destins des communautés turques en Europe »

 

Modérateur : Verda İRTİŞ (Sociologue. Maître de conférences à l’Université Galatasaray)

 

(15h 20) Feyza AK AKYOL (Sociologue. Maître de conférences à l’Université Galatasaray) : « En quête d'identité en France : des femmes turques racontent »

 

(15h 35) Damla BAYRAKTAR AKSEL (Doctorante en Sciences politiques et relations internationales à l’Université Koç) : « Les originaires de Turquie et leur relation avec l’État turc »

 

(15h 50) Elif AKSAZ (Sociologue. Chercheur postdoctoral à l’IFEA. Membre associée du CESSP-CSE-Centre de sociologie européenne) : « L’émigration turque en France : 50 ans de travaux de recherche en France et en Turquie ».

 

(16h 05) Ümit METİN (Coordinateur Général de l'Assemblée Citoyenne des Originaires de Turquie/l'ACORT) : « Les originaires de Turquie et leur vie associative en France : entre communautarisme et citoyenneté »

 

(16h 20)  Jülide YAŞAR (Présidente de Trait d'Union – Assemblée des Franco-turcs d’Istanbul) : « L'installation en Turquie des Français issus de l'immigration turque (Franco-turcs) : un phénomène croissant et significatif »

 

(16h 35-17h 00) Débat

 

 

Du mercredi 8 avril au jeudi 30 avril 2015 – Institut français d’Istanbul & Office français de l'immigration et de l'intégration (OFII)

EXPOSITION DE PHOTOGRAPHIES : « Ancrages » - Ahmet Sel 

Vernissage, le mercredi 8 avril, à 18h – Institut français d’Istanbul 

 

Cette année est le 50ème anniversaire de la signature d’un accord bilatéral de main-d’œuvre entre la France et la Turquie signé le 8 avril 1965. À cette occasion une exposition du photographe d’Ahmet Sel sera proposée à Istanbul, conjointement dans les locaux de  l’Institut français et de l’OFII.

 

Fruit d’un important travail de recherche et de terrain, l’exposition « Ancrages » donne à voir, à travers 40 portraits, le paysage social, professionnel et géographique composite de l’immigration turque sur toute la France. Réalisée avec le soutien de la Cité Nationale de l'Histoire de l'Immigration, elle a été présentée pour la première fois à Paris, en 2007, à l’occasion de La Saison de la Turquie en France et en 2010, à l’Institut français Istanbul, à l’occasion d’Istanbul 2010, Capitale européenne de la culture.

 

« Ils sont arrivés en France dans les années 70. Ouvriers autorisés à l’immigration, faux touristes, vrais clandestins, ils ont traversé l’Europe pour une vie nouvelle et naturellement meilleure. Leur but était d’économiser suffisamment d’argent pour s’acheter un tracteur, un appartement, une maison ou un bout de terrain au pays et de rentrer… Seulement les choses ne se sont pas déroulées si simplement ni pour les immigrés originaires de la Turquie, ni pour le pays d’accueil, la France. Année après année, ils se sont habitués à l’exil volontaire. (…) Aujourd’hui, leurs enfants poursuivent l’aventure en France. ». Ahmet Sel.

Né en 1956 en Turquie, le photographe Ahmet Sel, rédacteur en chef de l’édition visuelle auprès de l’Agence Anadolu, explore le portrait et le champ de la photographie documentaire. Ses photos sont diffusées par Sipa Press, Fédéphoto, et Agence Opale et publiées dans Le Monde, Paris Match, Corriera della Serra ou encore The New York Times. Ancien rédacteur en chef de l’Agence Sipa Press, il reçoit  en 2003 le prix Fujifilm Press Photo Awards France dans la catégorie Portraits et en 2004 le premier prix du National Magazine Awards Foundation au Canada dans la catégorie Paroles et images.

 

 

Le jeudi 9 avril 2015, 13h-17h – Institut français d’études anatoliennes (IFEA)

ATELIER DOCTORAL

« Jeunes recherches sur l’immigration turque en France »

 

À l’occasion du 50ème anniversaire de la signature d’un accord bilatéral de main-d’œuvre entre la France et la Turquie le 8 avril 1965, l’Institut français d’études anatoliennes (IFEA), en collaboration avec l’Université Galatasaray, organisera un atelier doctoral le 9 avril 2015, intitulé : « Jeunes recherches sur l’immigration turque en France ».

 

L’atelier s’organisera dans les locaux de l’IFEA sur une demi-journée. La participation à l’atelier est ouverte aux doctorants et aux étudiants de Master inscrits dans des établissements d’enseignement et de recherche en France et en Turquie, travaillant sur l’immigration turque en France. L’atelier vise à créer une plateforme de débat et d’échange intellectuel autour du phénomène de l’immigration turque en France selon une perspective transdisciplinaire.

 

Les participants sont invités à assister également à la conférence-débat intitulée : « Autour des 50 ans de l’accord migratoire franco-turc : 1965-2015 », organisée le 8 avril 2015 à l’Institut français à Istanbul (IF-Istanbul), par l’IFEA, en collaboration avec l’Université Galatasaray, l’IF-Istanbul et l’Office français de l'immigration et de l'intégration (OFII).

 

L’organisation de cet atelier s’inscrit dans le contexte du redéveloppement d’un axe de recherche au sein de l’IFEA,  « Migrations et Mobilités », qui vise à encourager l’adoption d’une perspective large des phénomènes migratoires. Les interventions à l’atelier, centrées sur l’immigration turque en France, seront discutées par des chercheurs qui travaillent sur les phénomènes migratoires en relation avec la Turquie.

 

Les langues de communication seront le français et le turc. L’atelier est ouvert au grand public et les places sont limitées. Une inscription préalable est nécessaire avant le 5 avril 2015 à l’adresse suivante : amimo.ifea@gmail.com 

 

Comité scientifique et d'organisation

Hafsa Afailal (Université Rovira i Virgil/Université Galatasaray/IFEA-Axe « Migrations et Mobilités »)

Elif Aksaz (IFEA-Axe « Migrations et Mobilités »)

Armand Aupiais-L’homme (Université Paris 7-URMIS/IFEA-Axe « Migrations et Mobilités ») 

Sandrine Bertaux (IFEA-Axe « Migrations et Mobilités »)

Kristen Biehl (Université Oxford-COMPAS/IFEA-Observatoire urbain d’Istanbul-Axe « Migrations et Mobilités »)

Adeline Braux (IFEA-Observatoire du Caucase-Axe « Migrations et Mobilités »)

Didem Danış (Université Galatasaray/IFEA-Axe « Migrations et Mobilités ») 

Clémence Scalbert-Yücel (IFEA-Pôles d’études contemporaines)

 

Programme :

 

(13h) Introduction par les membres de l’axe de recherche « Migrations et Mobilités » de l’IFEA

 

(13h 10) Alisait YİLKİN (Doctorant en histoire à l'Université Boğaziçi, Institut Atatürk pour l'histoire moderne de la Turquie) : « La participation à la vie politique des ressortissants de la République de Turquie installés en Europe et les facteurs déterminant leur comportement électoral »

 

(13h 25) Discutante : Didem DANIŞ (Université Galatasaray/IFEA)

 

(13h 35) Damla BAYRAKTAR AKSEL (Doctorante en Sciences politiques et relations internationales à l’Université Koç) : « Les originaires de Turquie et leur relation avec l’État turc » 

 

(13h 50) Discutante : Sandrine BERTAUX (IFEA)

 

(14h) Ömer ERÇİN (Étudiant en Master en sociologie à l’Université Istanbul) : « Les politiques d’intégration françaises face à la transformation structurelle des institutions publiques et les enfants d’immigrés turcs de troisième génération : les politiques d’intégration à la française ont-elles besoin d’être réadaptées ?»

 

(14h 15) Discutante : Ayşem BİRİZ KARAÇAY (Université Koç)

 

(14h 25) Zeynep SİRETİOĞLU GİRGİN (Doctorante en Sciences économiques et sociales à l’Université Technique de Vienne) : « Le marché de travail européen sous l’angle de l’adhésion de la Turquie à l’Union Européenne »

 

(14h 40) Discutant : Armand AUPIAIS-L’HOMME (Université Paris 7/IFEA)

 

Pause café (14h 50-15h 15)

 

(15h 15) Özlem AYKAN (Doctorante en Sociologie et anthropologie à l’Université Paris 7 – URMIS) : « Étude de la perception de la discrimination chez les migrant-e-s originaires de Turquie et leurs descendant-e-s à Paris »

 

(15h 30) Discutante : Hafsa AFAILAL (Université Rovira i Virgil/Université Galatasaray/IFEA)

 

(15h 40) Zara SALZMANN (Étudiante en Master 2 de recherche en sociologie des migrations et des relations interethniques à l’Université Paris 7) : « L’identité turco-française : constructions identitaires nationales »

 

(15h 55) Discutante : Adeline BRAUX (IFEA-Observatoire du Caucase)

(16h 05) Corinne CHEVALLIER (Docteur en Sciences politiques de l’EHESS. Professeur de Français langue étrangère à l'Université Galatasaray) : « Les rapports entre les réfugiés politiques turcs de gauche et les migrants économiques dans les années 80 en France »

 

(16h 20) Discutantes : Elif AKSAZ (CESSP-CSE/IFEA) et Clémence SCALBERT-YÜCEL (IFEA)

 

(16h 30-17h) Conclusion

 

HIZLI ERİŞİM